ANGSTFOREDRAG PÅ SAMFUNDET SAMLET 60

Paul Moxnes (bildet) var både lun, klok og morsom i sitt foredrag der han foreleste om kald og varm angst. Med en doktorgrad i angst "plantet" han det han kunne om angst inn i miljøet på handelshøyskolen BI, der han er ansatt som professor i psykologi. I begynnelsen var det stor skepsis og motstand til ordet angst-"kan vi ikke kalle det noe annet"... men Moxnes hevder angst er den viktigste følelsen vi har. Frisk angst skal ikke ha behandling men handling.

SPENNENDE ANGST-KVELD
Moxnes innledet foredraget med å fortelle om studentene som er redde, nervøse. Svært mange "vellykkede" mennesker med "fine" titler kommer til BI for etterutdanning og mange er svært redde, redde for å møte andre, redde for å snakke i stor forsamling.
TRYGG NOK TIL Å VÆRE REDD
For å lære psykologi, skal studentene også lære av annet enn å lese bøker. Da må de være trygge nok til å være redde.
Hvis de ikke tør å kaste seg ut i skumle nye situasjoner, lærer de ikke mye psykologi.

KALD OG VARM ANGST
Disse angst-begrepene tilhører den friske psykologien, altså ikke patologisk angst, eller som Moxnes sa det; ikke sykepsykologi, men friskepsykologi.
Med Kald angst mener Moxnes den angsten som får deg til å bli STIV AV SKREKK, du får "black-out" eller da du kjenner DEN MILITÆRE MUSKELEN som stopper i ryggen.
Med kald angst er det også typisk å bli blek.
Varm angst får deg til å bli søvnløs på natta når du gruer deg for noe og du tar tak i penn og papir på nattbordet... eller varm angst er den angsten der du blir oppspilt, varm og energisk.
Varm angst er en prestasjonsforbereder.
ELVIS VAR SKJELVEN OG REDD
Moxnes krydret foredraget med historier om jazzlegender og andre storheter og hadde blant annet forklaringen på Elvis "skjelvende" ben som ble oppfattet som svært sexy. Forklaringen var at Elvis hadde mye kald angst, han kjente "militærmuskelen" strammet seg og ble stiv og skjelven. Dette ble etterhvert et image og Elvis snudde kald angst til varm angst.
ANGSTEN ER ENERGI
I Norge økte sykefraværet med 23% i fjor. Dette hevder Moxnes henger sammen med økte prestasjonskrav i arbeidsliv og familieliv.
Du skal ikke bare være god faglig, saklig, men du må også klare å levere, få folk til å trives, være god til å samarbeide. Relasjonsbygging er også viktig. Du skal være produktiv og kampen for å overleve er mye sterkere enn for få år siden.
Mange ledere føler at de står på en "burningplatform".
Det brenner under bena.
ROMANTIKK OG MASSASJE
Selv i familielivet mener Moxnes at mange står på "burningplatform". Han brukte seg selv som eksempel og viste til at hans prioriteringer om å skrive på doktorgraden og sende kone og barn til 17. mai-feiring var et eksempel på at han måtte bli bedre på relasjoner.
Etter mange års ekteskap var kona fortsatt for romantikk, levende lys og massasje og Moxnes hevdet at alt dette var ok, selv om han kanskje kunne tenkt seg å bruke enda mer tid på å skrive. Men han innrømmet at han faktisk fikk gått på endel konserter og at jo, måltidene med kona og levende lys var faktisk hyggelige og maten smakte ekstra godt.

HVERDAGSANGSTEN
Det som kjennetegner verdensmestere er at de er ambisiøse. De må ha masse frisk angst.
Moxnes avsluttet det nesten to timers foredraget med en oppfordring til alle om Å SI DET SOM DET ER, og DU MÅ SI DET SOM ER SANT.

Moxnes fikk med et innrammet bilde av festningen etter foredraget og har forhåpentligvis kommet trygt fram til sine skrivestue i Arvika.

<< Tilbake
Nettløsningen er levert av Monsternett.