EG SER PÅ DEG - OG DU SER PÅ MEG!

Kong Harald holdt tale i Etnedal kommune 7. juni

Kongeparet fikk blomster av unge etnedøler

Disse var på jobb og hadde derfor ikke på bunad

NRK på plass

Vakkert i skogen i juni

Gåsungene på selja tyter frem

Dompapen ser seg rundt, før den tør å forsyne seg av matfatet!

Ferie kan jo være å gjøre noe helt annet enn det man bedriver til daglig - som for eksempel å møte Harald, kongen. Men i kongens tale da han og dronningen gjestet Valdresregionen denne uken, kom han inn på alle de lag og foreningene som hele året gjør en formidabel innsats og uten den store kulturinnsatsen i kommunene stopper Norge, mente kong Harald.

KREVER MER ENN Å SETTE PÅ KAFFEN
Et kongepar på besøk til kommunen krever en gedigen dugnadsinnsats fra innbyggere og utløser en storstilt oppussingsaksjon som innebærer åpne safer og bankkontoer før besøket og kanskje slunkne kommunekasser etter at de sorte bilene har reist tilbake til hovedstaden igjen,

Men gleden er stor i de seks Valdreskommunene som har fått det nest gildeste besøket som kan gå an.
På spørsmål fra en av de over tretti journalistene som følger kongeparets besøk om dette var det største de hadde opplevd, svarte ordførereren i Vestre Slidre at for å kunne toppe dette, måtte det ha vært at selveste Obama hadde meldt sin ankomst.
Og det kan vel ta noe tid, før USAs president tar seg en tur for å oppleve Norges flotte fjellområde Vaset med sine mange fortsatt aktive fjellstøler.

Hele Valdres har pynta seg for storbesøket og for meg som har feriert her på samme tid, har jeg faktisk kjent malelukten og høvelspon etter all oppussing og pynting av fasader i Etnedal, Øystre Slidre, Nord-Aurdal, Vestre Slidre, Vang og Sør Aurdal kommuner.
Ja for er det slik at når det kommer besøk, rydder vi, vasker litt ekstra og før konfirmasjoner og kongeparbesøk er det vel tradisjon for å bygge på, pusse opp og flikke litt her og der.

Så når kong Harald berømmer dugnadsinnsatsen må man jo si i like måte; Uten at kongeparet la ut på landeveien og besøkte småkommunene er det neimen ikke sikkert at gamlehjem, skoler og rådhus hadde blitt pusset opp i det hele tatt. Kongeparet har selvsagt også god hjelp i all oppussingen og dugnadsinnsatsen DE utløser, ved at så mange mediemennesker følger de sorte bilene. Politiet får sin overtidsbetaling, lokale kunstnere får vise seg fram, All den populære kortreiste maten blir satt på bordene, Nye hus, museer, murer, skilt og bautaer kommer alltid opp i tide, før et kongeparbesøk. Og blomsterforretningene og de som selger bunader lever også godt på like besøk.
Kunsthåndverkere, designere, kulturskoler, dansegrupper, biblioteker. ALLE får vise seg fram.
Kulturinnslag ved skoleelever, eventyrtablåer, middager med rakfisk og ørret.
Blomster på krigsminnemerket, Spel og bruremarsj, blomsteroverrekking, kor, korps og hest og karjol og nesten helt til slutt - skal dronningen plante et tre og deretter skal kongen legge ned blomster på bauta og etter det igjen musikalske innslag før kongeparet reiser hjem igjen på tredje og siste dagen kl 13.40.
Ved Nythun høyfjellsstue har kongeparet overnattet under besøket og kanskje har paret også fått noe tid til å nyte den friske fjellluften og noen gåturer i Valdresnaturen.
Mange i Valdres har gledet seg til å møte kongeparet. 116 personer var invitert til middag ved Valdres folkemuseum.

MIN TURVEI
En av mine faste turer i området har i mange år vært gjennom skogen og 5-6 kilometer inn til Bagnsbergatn, der det står  flere hus  som inneholder sterk historie fra den andre verdenskrig. Her har også Kong Olav vært for å åpne minnesmerke over soldatene som falt i kampene i april 1940.
Nå skal altså kong Harald legge ned krans ved bautaen "Til minne om kampane i Valdres april 1940."
Her får også kongeparet presentert et skuespill, med amatørskuespillere fra et aktivt teatermiljø i Sør-Aurdal. Edvin Fossheim er instruktør. står det å lese i avsa Valdres.

OM Å SE OG BLI SETT
Og hele besøket handler også om å se og bli sett. Et trettitalls journalister følger kongeparets besøk disse dagene og de igjen rapporterer til tv, radio, aviser og nettsteder. Det gjelder å få fram det særegne og derfor har kommunene i regionene samarbeidet om å vise fram mangfoldet og noe helt nytt på hvert sted.Dette igjen viser at kreativiteten og dugnadsinnsatsen lokalt er på topp. Det sprarkles og mures og settes ut blomster i krukker og bed og ordførerkjedene skinner som av gull.
Med HJARTE for kongeparet og KJÆRLIGHET for Valdres som to av lokalavisas overskrifter viser det at måneders intense forberedelser har gitt resultater. Hele dalføret har fått et løft og effektene av besøket kan være så mangt og mye.

JOBB
Og når Kongen går rundt og ser og blir sett er han egentlig på jobbog jeg som møtte kongen mens han var på jobb, har ferie.
Og mens kongen og dronninga må fortsette og besøke folk og gjøre jobben sin, har jeg ferie i mange dager til og er først tilbake på kontoret mandag 21. juni. Da skal jeg også gjøre jobben min igjen ,som jeg liker godt, og som handler veldig mye om å møte folk.

Og i alle dagene fram til det skal jeg nyte øyeblikkene så godt jeg kan, om de skulle inneholde spesielle møter ,med kongen, dronningen, blomster og blader i skogen eller en dompapp, så er det det som er så fint - ethvert øyeblikk kan gi denne helt særegne følelsen av en helt spesiell opplevelse. Der tiden nærmest stopper  - som når jeg ser på deg og du ser på meg. Når fuglen sitter og titter på deg og du vet at ved den minste lille berøring fra deg, så flyr fuglen. Og for ikke å snakke om - den stunden du blir oppmerksom på den blomsten, ikke de der, ikke den heller, men akkurat den ene - som står og liksom "snakker" til deg, bare deg. - Her er jeg! Se på meg! Er jeg ikke fin kanskje!

Det er slike øyeblikk som, for meg, er rettesnorer på at jeg har passelige nesunkede skuldre, jeg er i kontakt med meg selv .Ferie er bra. Tror jeg skal prøve det flere ganger:.....

Ferie - F E R I E  betyr vel....; å få
Full Energi Ristet Inn Egentlig.

Ønsker alle en riktig god sommer!

MØTE 22. JUNI
Minner om neste dugnadsmøte for allsangfrivillige - tirsdag 22.juni kl 14.00.
Noen flere som har lyst til å bidra - er det bare å komme.

Det er også behov for flere frivillige til forskjellige oppgaver for frivillige under Grenserittet lørdag 7.august.

Ta kontakt etter 21.juni.

Kos dere med bryllup, reker, ny båt, allsang, slektstreff, maling av hus og gjerder, barnepass, shopping, weekendturer, øyloffing, grilling på terrassen, storbyferier, tematurer, seiling, festivaler, familiebesøkene, overnattingsgjestene, campingen, gressklippingen og frisørtimene - for ikke å glemme motorsykkeltreffene, blomsterbedlukingen, vanningen, å sitte på brygga og titte på folk og båter-kveldene, de sene middagene, vinen, alle de friske salatene, nykålen, sommerkotelettene, den nye hagevanneren, sneglefangeren og de nye gøyale disneyfiguristerningene, sommerprogrammene på TV, sommeråpne vinduer på nettene, fluenettingen, de lyse nettene, fuglekvitringen, måkeskriket, måkeskitten, hylene fra kattene der ute, båtmastene som "hviner", sommerregnet, jordbærene, hagestolene, prydbuskene, hagearbeidet, familien som inviterer til dugnad og sommerfester, naboene som inviterer til øl og vin og vi tar en kake og en kopp kaffe på trappa-prat.
For ikke å glemme; Kos dere også med Venners venner fest, kolonihavefestene, ut etter jobben med fredagspils.
Sommer i fjøra, i fjæra, på stengrunn, konserter i stenbrudd, på molo, på fiskeskjær, i havgapet, på Mjøsa og på toppen av Galdhøpiggen og kos dere skikkelig med Bjørn Eidsvåg i Langesund, på Lindesnes, Verdens Ende, i Sarpsborg, i Senja, og Denja og ytterst på den nakne ø................

I det hele tatt er det godt å tenke på alle de deilige høstkveldene vi snart får igjen. Tenk så godt å bare ha sommeren der som et deilig minne om hvor deilig godt og varmt det var, med sol hver dag.
Mye bading og bare lange frokoster og blanke dager, hvor man hadde all mulig tid til å gjøre det man følte for ,der og da. Leve litt "i sus og dus". Og alle konsertene med Bjørn Eidsvåg, de var unnagjort og tiden for å høste sto for døren.

Velkommen til høsten. Da kan helt sikkert Bjørn Eidsvågs sommerkonserter fås kjøpt på plate.

Men først skal i hvert fall jeg kjøpe Henning Kvitnes sin nyeste plate. Den som kommer snart og som er ferdig saltet.


God musikksommer!<< Tilbake
Nettløsningen er levert av Monsternett.