STØTTEKONSERT

Styreleder i Leger Uten Grenser, Kristian Tonby, mottar her en sjekk på 30.000 kroner av Ordfører Per-Kristian Dahl og Halden kommune.

DE GLEMTE HUMANITÆRE KRISENE
Kristian Tonby (31) fortalte fra scenen i Fredrikshald teater om sykdommene som herjer i områder vi nesten aldri hører om. Blant annet om sovesyke, som faktisk ikke bare er å lese om i tegneserier, men som er en reell sykdom som forårsakes av tsetse-fluen. Sykdommen er på fremmarsj i Kongo og i enkelte områder er så mye som 10% av befolkningen smittet.
Parasitter angriper hjernen og sentralnervesystemet.

LEGER UTEN GRENSER (LUG)
LUG er tilsede i små landsbyer og der menneskene og "de glemte sykdommene" er.
Sykdommene som rammer hovedsakelig mennesker i fattige land.

LUG arbeider for at de glemte krisene skal være alt annet enn glemt.
Gjennom innsamlingsaksjonen søndag håper de på at økt fokus på de glemte krisene vil få frem at det nyttter å bidra til å hjelpe og redde liv som ellers ville gå tapt.

FELTARBEIDER
Kristian Tonby, lege og styreleder for LUG i Norge fortalte fra et av de tøffeste minnene han hadde da han kom til et krigsherjet Elfenbenskysten.
Helsearbeidere hadde rømt. De måtte bygge opp et sykehus på nytt.
En av de første dagene han jobbet som feltarbeider kom en mor med sitt døde barn. Barnet var dødt av malaria og moren kom for sent til sykehuset.
Hun hadde ikke hørt om at det var hjelp å få.

VANSKELIGE FORHOLD
Tonby fortalte om at arbeidet under tildels vanskelige forhold ga også mange gode resultater. Men mange mennesker dør av lidelser og sykdommer som i Norge er enkle å behandle.

Han takket Eva Stømner for initiativet til støttekonserten i Halden, han takket alle artistene som medvirket og alle andre som hadde gjort dette mulig.

ORDFØRER MED SJEKK
Ordfører Per-Kristian Dahl overrakte en sjekk på vegne av Halden kommune og roste Leger Uten Grenser for å gjøre et godt og viktig arbeide. Han oppfordret også haldenserne til å støtte opp om innsamlingsaksjonen søndag.

1400 KRONER FRA KAKEDISKEN
Frivillighetssentralen støttet konserten ved at frivillige hadde bakt kaker og kokt kaffe og sto for salg før konserten og i pausen. Børkes Bakeri medvirket også til de mange fristende tilbud på kakedisken.
Det var full anledning til å gi mer enn de oppgite prisene og det var det også flere som gjorde. Derfor ble det hele ett tusen fire hundre kroner til innsamlingsaksjonen fra kake-salget.

ARTISTENE
Et band fra Rockehuset var første-band ut, Yonakit. Bristol Songs, fra Sarpsborg, kunne røpe at en av medlemmene aldri hadde vært i Halden (men så var han visst fra Fredrikstad opprinnelig).
Eva Stømner, konferansier, tok imot alle på en flott måte på scenen og til de som ikke hadde vært i Halden tidligere fikk de med seg et tur-forslag. Alle medvirkende på scenen fikk også rose.
Rose fikk også Siv Langøy og hennes band, som sjarmerte salen både med kjente viser og en hyggelig vise om torget i Stavanger.
Nå påsto Siv, som nå er bosatt i Halden, at torget her er like fint....
Anne Lande og Per Husby avsluttet konserten etter pausen og skapte en fortryllet stemning i salen med nydelig piano og stemningsfull vakker vokal.

GAKK UT PÅ SØNDAG
Nå i dag, søndag, gjelder det. Da skal hundrevis av bøssebærere ut og for alle andre gjelder det å være hjemme med pengene klare.

Som en feltarbeider i Leger Uten Grenser sa det:  Jeg har ikke ro i sjela til å bare ha det trygt hjemme når det er så mange mennesker der ute som lider.

Har du ro i sjela til å bare sitte trygt der du sitter uten å være med og støtte denne humanitære organisasjonen?<< Tilbake
Nettløsningen er levert av Monsternett.