Å BEGYNNE Å SKRIVE KRIM, NESTEN SOM Å BEGYNNE Å RØYKE

Faldbakken kjenner sitt publikum og vet hva de vil ha.

Kari Engh får signert bok av Knut Faldbakken

Lurt at jeg kom hit i kveld, utbrøt Ellen Rosseland Hansen som gledet seg til å lese en ny bok av Hamar-forfatteren. Også bor Ellens søster på Hamar , like ved der Faldbakken hadde sin oppvekst, etter at han flyttet fra Oslo til Hamar som 7-åring.

daglig leder Wenche ved Frivilligsentralen forteller om den nye navneduken med navnesigneringer som skal broderes. Knut Faldbakkens signatur er nå plassert på duken.

Knut Faldbakken var årets første forfatter som gjestet Halden Frivilligsentral i Leseåret 2010. Senere denne uken skal lesombudene på kurs. Kvelden med Faldbakken ga publikum et fint og varmt møte med en forfatter som fortalte åpent om at han synes det var både morsomt og vitaliserende å skrive krim.

Å begynne å skrive krimbøker i en alder av en 60 er nesten som å begynne å røyke, fortalte Faldbakken, til et publikum som ofte lo og humret under foredraget torsdag kveld, der Faldbakken også kom inn på hvordan han helt konkret planlegger skrivingen.
Han traff også et voksent publikum godt idet han snakket om å fylle 40 år er ikke noe lenger. Å fylle 50 er også bare gøy. I forfatterens eget 50 års lag  var det både sjømat og band ombord på Skibladner, med 70 gjester og "itte no rusten holk".
Men å fylle 60 - da har man virkelig fylt 60 og 60 var ikke noe gøy for Faldbakken.

Men det var likevel da, for snart 10 år siden at Faldbakken bestemte seg for å gjøre noe nytt. Og fra å ha skrevet skjønnlitterærer bøker fram til da, kastet han seg inn i krimsjangeren og har siden blitt der og der trives han så godt at han nærmest opptrådte som en krimmens forsvarer.

Han har også rukket å gi ut seks bøker på seks år.

Og folk på Hamar, der han bor og der han legger handlingene, eller drapene i, de liker at han skriver om lik og forbrytelser i godt folks hager i Hamar.
Å kjenne byen gir en veldig frihet. Å bare si et gatenavn betyr at man som forfatter har alt på plass. Man vet hvordan hagene ligger, hvor det er blokker, hvordan det er langs stranda, hvordan museet er. etc.

Faldbakken oppsøkte stadig malebutikken når han gjorde research til den siste boken, der mannen i den lyse dressen som går ut av toget og langs perrongen.............. osv..
Uansett; Det skjedde et mord inne i den malebutikken - i den samme malebutikken som Faldbakken hadde oppsøkt flere ganger, fordi han måtte vite hvor alt var plassert.
I dag er butikken stengt og Faldbakken håper ikke det har sammenheng med det han skrev.

En annen historie er avtalen han gjorde med en bekjent om å beskrive hennes hus, akkurat der det lå, og at det skulle foregå et drap der, et dobbelt drap. Husets eier fikk mange kommentarer når folk på Hamar leste boka og gjenkjente omgivelsene.  Folk på Hamar liker å kjenne seg igjen - selv om de må skritte over lik
Det er ikke uvanlig at forfatteren selger 1000 bøker i hjembyen når han kommer ut med ny bok.

Det er et veldig bra antall, fastslo bokhandler Andersen, som var til stede under forfatterkvelden .
Nye bøker kommer stadig. Knut Faldbakken har svært svært produktiv og etter at han ble krimforfatter har han gitt ut seks bøker på seks år. Det henger vel sammen med at jeg ikke gjør annet enn å lese. Kona ordner opp både med å betale regninger over nettbanken og åpne post. Selv er jeg ikke noe glad i vnduskonfolutter, humret Faldbakken, før han leste fra sin siste krimbok; Totem.

Det gjelder å komme seg opp, gå på jobb og skrive. Og det gjør Faldbakken. Skriver og tenker ut komplotter og regisserer og flytter brikker. Han sier selv om skriveprosessen at han er som en urmaker.

Publikum var lyttende. To timer går fort og etter signering og overrekkelse av en Halden-hilsen til forfatteren bar det hjemover igjen med tog til Hedemarken og til en intens skriveperiode som leserne første neste vår får innblikk i, da han kommer med enda en krimbok, i sitt syttiende år.

Mon tro om det året vil gjøre at han vil starte opp med noe nytt. Nå har han jo bevist for et oppmerksomt lesende norsk folk og ikke minst mange utenlandske lesere (Faldbakkens bøker er mye oversatt i mange land) at han også kan skrive krim.

Om skrivingen tar en annen retning blir spennende å følge med på.
Selv var Faldbakken opptatt av den siste han skrev og skriver. Han ble utfordret om å rangere sine tidligere bøker - og hvilke han hadde vært mest fornøyd med.
Virkelig fornøyd og litt forbløffet over at jeg fikk den til var Maud danser. Da var jeg under 30 og skrev om en middelaldrende kvinne, presiserte Faldbakken. Han nevnte også Insektsommer, som er en roman som også er filmet.
Det ble faktisk en bra skildring av norsk sommer mente forfatteren som også fortalte at han likte best sommeren var hans favoritt årstid og under utenlandsopphold lengtet han alltig til den tette myggsvermende innlandssommeren.............

I Frøken Snehvit som var den siste skjønnlitterære boken før han begynte å skrive krim, skrev han om en hovedperson som sto han selv kanskje nærmest.

Jeg føler meg som en spiller. En som spiller sjakk og flytter brikker.
Men jeg skriver ikke så ofte om folk jeg liker.

Men publikum liker Faldbakken og vil fortsette å lese bøkene han skriver.

<< Tilbake
Nettløsningen er levert av Monsternett.