EN KULTURNATT ER OVER!

Assosiasjoner og følelser, som virket på hele sanseapparatet under Kulturnatten 2010 Teateret, Bilbioteket, Pianobaren, Black Box Sparebanksale, Erlandsens Kulturconditori, Båkgården, Spisekroken, Galleri Lille Martine og Frivilligsentralen, åpnet dørene for fine opplevelser.

SVEIN Norheim fra Halden Historiske Samlinger holdt et engasjerende foredrag i Fredrikshalds teater om mange kulturhistoriske bygninger og skatter i Halden. Her var det mange sentrale bygninger og interessante historier å høre og selveste "rosinen i pølsa" ifølge Norheim, er Teatersalen fra ca 1760 i den gamle Konservativen.
Men også Jernbanestasjonen, godshuset, Tollboden, den gamle politistasjonen ble behørig nevnt, ved siden av biblioteket, Rødsberg U-skole, Kongegården, Paviljongen, med flere.
Det nåværende kulturskolen, tidligere Ynglingen, burde nok egentlig ha ligget på landet, ifølge Norheim, da dette bygget tradisjonelt var et hus "på landet".
Bomullspinneriets sjøbod fra 1760, liggende ved Tista Senter er en annen historisk bygning som Norheim nevnte spesielt ved at "her er det noen problemer som på løses" - da deler av ytterkledningen står i fare i dag.
Tilhørerne ble invitert med på en "reise" gjennom gamle kart over det som var den opprinnelige byen, "Sørsiden" På 1600 tallet var det svært lite bebyggelse på nordsiden. Dette er dokumentert ved flere malere (som ofte ble hentet fra København og andre steder i Danmark) På disse maleriene kan man studere motivene, som ofte er tatt ovenfra festningen elelr fra Rød.

TO GODE VENNER
presenterte de seg som; forfatterne Torgrim Eggen og Gert Nygårdshaug som gjestet biblioteket med opplesning fra flere av forfatternes bøker. Det ble et engasjerende møte med en lydhør forsamling og Eggens nye roman; Jern, som forfatteren selv mente var en dommedagsroman beskriver en rusmisbruker som får tilbud om å flytte til et behandlingssted - på landet (Aremark)!! der blandingsmisbrukeren blir møtt ble  skilt som "abstinens macht frei. Møtet med stedet og new age-bevegelsen byr på flere bibelsitateter , det ene mer mytisk enn det andre....

OVE
Alsexander Billington og Dina Cecilie Nordsjø, leverte jazztoner via piano og sang og tidligere på kvelden på Frivilligsentralen, hadde Helge Holst på klarinett og bandet Never too Late levert en jazzkonsert for et begeistret publikum, som også koste seg med et glass rødt "boehm"-vin, eller et glass hvitt eller en flaske øl, i anledning Kulturnattens amblerende sjenkebevilgning.

MAXI
Yatzyturnering ble det også invitert til på Kulturnatten og i løpet av timene turneringen varte, fra kl 21.01 var det alltid yatzyspillende folk rundt bordene i whitebox i Violgt 14, der man også samtidig kunne få med seg jazztonene fra konserten i stuene. Utropte vinnere av yatzyturneringen var Bodil og Siri, som fikk spill og lampe-premier.

BLACK
Box var stedet for dansefest og her var Bob en fargerik Dj som inviterte haldenserne til å "slå seg løs" på dansegulvet.
Bob Benoni, sammen med Douda, opptrådte også i parken på formiddagstid og her fikk barna være med på "notene".


INITITATIV
takere og arrangører av Kulturnatt i Halden startet som et privat initiativ i 2008 og responsen var så positiv at gjengen tro til for tredje gang. Formålet har vært å få folk ut på byen og oppleve det mangfoldet Halden har å by på og treffe hyggelige mennesker og kanskje også stifte noen nye bekjentskaper.

Det er mye som tyder på at det også vil arrangeres Kulturnatt i halden i 2011. Om det er noen lesere av dette, som har ideer og innspill til neste års Kulturnatt, hører vi gjerne fra dere.
Ta kontakt med Wenche i Frivilligsentralen, til Eirin Finnanger, Inka Burckhardt eller Placide Gnaly.


<< Tilbake
Nettløsningen er levert av Monsternett.