ROMANEN ER HANS YRKE

Knut Faldbakken leste fra sin siste bok, Nattefrost, under besøket på Frivillighetssentralen torsdag kveld. Førti personer fikk en trivelig kveld med Faldbakken som var personlig, engasjerende, varm og underholdende. Romanen har holdt ham flytende.

FØRSTE GANG I HALDEN
Faldbakken fortalte at han svarte ja på forespørselen om å komme til Frivillighetssentralen i Halden fordi han aldri har vært her tidligere.

LIKTE DET HAN SÅ
I en drøy time før møtet med publikum fikk han en liten guidet tur og likte det han så av hyggelige gater, restaurerte hus, det maritime miljøet, stredene på Sørhalden, festningen, kulturkvartalet, teateret og MacThors.
- Et anderledes miljø og landskap enn store flate jorder på Hedemarken.

LIKER SEG GODT I UTLANDET
Faldbakken hadde nettopp kommet hjem fra et år i Spania, da daglig leder ved Frivillighetssentralen kontaktet ham i sommer.
Han fortalte at han ikke lest norske aviserunder utenlandsoppholdet. - Det var godt å slippe å føle seg forpliktet til å følge med på intetsigende debatter
og politiske småkrangler, eller avisoppslag som - "Hvor får du kjøpt de billigste hjulkapslene".

FØRSTE NOVELLEN BLE SKREVET I PARIS
Han fortalte om starten på skrivekarrieren og novellen som ble antatt i litteraturtidsskriftet Vinduet i 1966.
Han bodde 10 år i utlandet og kom hjem til Norge i 1976. Midt i en tid hvor litteratur mest av alt skulle være politisk og samfunnsrefsende. Faldbakken ble av mange beskyldt for å være det motsatte og for "lett".

BLANDET KRITIKK
Ifølge forfatteren selv har han fått varierende kritikker, mest fordi han bruker elementer fra underholdningsindustrien. Det har ikke alltid vært "stuerent" i enkelte kretser hjemme.
Boken som har fått mest "pepper", Bryllupsreisen, er hans meste leste og solgte.

FAMILIEMANN
Faldbakken studerte psykologi, men mente det var de meste bortkastede årene av hans liv.
I oppveksten leste han guttebøker og visste tidlig at han kunne skrive. At han var "lett på pennen", i motsetning til på fotballbanen, da de andre gutta ropte -"dra deg ta'", når han var utpå banen.

OMSORG OG FROKOST
I år er det første året siden 1972 han ikke gir omsorg og frokost til hjemmeboende barn. Han har fem barn, hvorav Stefan og Mathias også har gjort egne karrierer i kreative yrker.
Han er avhengig av et fungerende og godt familieliv og har hatt rollen som husholder eller familieadministrator hjemme på Hamar. Han røpet at han likte å lage mat, men var ikke like ivrig på gulvvask.

SPRÅKET - STEIN OG SEMENT
Han hadde "god kjemi" med tilhørerne i Halden og svarte villig på spørsmål. Noen ville vite om forfatteryrket er en ensom tilværelse - noe det absolutt kunne være, men i løpet av lanseringen traff han kanskje flere mennesker enn andre gjør på et helt år. I disse dager er han derfor "ekstremt utadvendt" og reiser rundt fra intervju til intervju, bokfestivaler og foredrag, mens i skriveperioden er arbeidet preget av rutiner og disiplin.

Skrivesperre hadde han aldri hatt - det hadde han nemlig ikke hatt råd til.
Hvordan han finner navn til persongalleriet - kunne han røpe at det fant han ved å ta vare på dødsannonser fra Aftenposten. Han har en stor bunke.
- En forfatter bruker det han må.

URO
Han håpet på minst ti gode skrivende år til, selv om han også kunne tenke på "å gå inn for landing".
Men uroen er fortsatt sterk. Han mente å ha fortsatt mange historier og dessuten hadde han etter fyllte 60 år, bestemt seg for å skrive andre romaner. Faldbakken fyllte nylig 65 år.

KRIM
Det er krimsjangeren han har gitt seg i kast med og årets krimbok er den tredje på få år.
Faldbakken er direkte og forteller at det han gjør nå liker han godt.
Han mener det er nødvendig å like det du skal skrive om for å få et godt resultat og du er også nødt til å "slippe deg løs".
Han liker å skrive bøker om mennesker som kommer utfor ekstreme situasjoner - noe krimromaner selvsagt tar på alvor ved å ha visse faste retningslinjer.
- Det må ha funnet sted et drap. Det må være en utvikling, etterforskning og en oppklaring.
I motsetning til dagens samfunn med mye kriminalitet.
I romanen får du et kontrollert mysterium. Det er orden og morderen fanges og får sin straff.
Faren ved krimsjangeren kan være at løsningen kan bli påklistret og søkt.

Faldbakken kom inn på flere standard-oppsett og kom med flere eksempler.
Hans siste krimroman hører inn under "Det lukkede roms mysterium" - noe som  blant annet Agatha Christie er kjent for.

SIGNERTE BØKER
På Frivillighetssentralen var også Bokhandler Andersen med salgsbord og det var svært mange som benyttet sjansen til å foreta innkjøp til både seg selv og som julegaver.

BOKA HJEM
Arrangør av forfatterbesøket var Frivillighetssentralen, med støtte fra bokhandler Andersen og Halden bibliotek. Frivillige bokplukkere og bokkjørere fra ordningen Boka Hjem sto for praktisk gjennomføring, sammen med daglig leder.
Køen ble derfor lang da Faldbakken i pausen signerte bøker. Mange sikret seg høstens krimbok med Jonfinn Valmann som en av hovedpersonene.
En sa - Jeg må jo lese denne for å få vite hvordan det går med Valmann og Anita?

STOR APPLAUS
Knut Faldbakken fikk stor applaus og fikk overrakt boken om Halden, grønne planter og et grønt uro-hjerte som et minne om Halden-besøket.

Neste uke kjører bokkjørerne ut med bøker fra biblioteket til alle institusjonene. De er alle oppglødde og tar med minst en Faldbakken-bok, for den er underholdende!
<< Tilbake
Nettløsningen er levert av Monsternett.