TUR TIL RØDNABBENE OG FYRET

Samira, Safia og Arna.

Kari, sitttende foran. Torbjørn, Tordis, Bjørg, Tordis hører historiene fra Rødnabbene.

Her har vi landskapet kun en liten gåtur fra sentrum.

En glad turgjeng har kommet til Rødnabbene.

Dessverre er stedet i ferd med å bli en ruin!

En flott tur, syntes damene på fyret, fra venstre Samira, Safia og Arna, etter at de sammen med hele turfølget denne dagen hadde gått fra Frivillighetssentralen og ut Sørhalden, Eskeviken og inn på skogsstiene mot Rødnabbene.

BADELIV
Vel framme på Rødnabbene fortalte Robin Gule om et yrende badeliv i Iddefjorden for over femti år siden.
Den gangen fraktet båten Selve badegjestene fra brygga utenfor Tollboden og ut til Rødnabbbene, der det den gangen var kafe med servering, badestrand, stupetårn, minigolf, og mange kvelder mer levende musikk og dans.

DATIDENS "TV-UNDERHOLDNING"
Robin Gule og flere i turfølget fortalte fra årene etter krigen og på femtitallet da de husket at det var mye liv alle sommerdagene. Båten var full av glade mennesker på varme sommerdager og St.Hans aften i 1955 huskes spesielt godt, da var det ekstra varmt! og ekstra mange på danseplassen!
- Tenk, her ute var det til og med badehus og med utleie av badetøy.
Selvsagt, egne hus for kvinner og menn.

FORURENSET VANN
Det var Robin Gules tante som drev kafeen på denne tiden og han har mange gode minner herfra. Men i 1957, da Robin selv var 10 år gammel, ble stedet stengt grunnet den dårlige vannkvaliteten på den tiden.

Nå er imidlertid badevannet friskmeldt for lengst, men dessverre er bygningene og stedet i sin helhet på langt nær i orden, men det er lett å tenke seg hvor flott plassen en gang var og kanskje igjen kan bli....

Å komme til med båt er ok, men i dag ville det i tillegg også være nødvendig med bilvei ut og dette har ikke latt seg gjøre, ifølge Gule som også fortalte om visse planer som i de siste årene ikke har latt seg realisere her ute grunnet forskjellige årsaker og for vanskelig adkomst.

IMPONERT
Turfølget denne dagen var begeistret over denne perlen Rødnabbene, som faktisk ligger så flott til kun en liten time vandring fra byens sentrum.
Samira Abdullah, kurder fra Irak,  som har bodd med sin familie i Halden i 14 år ga uttrykk for at hun angret på at hun ikke hadde vært her tidligere, eller for den saks skyld, hadde benyttet seg mer av naturen og skogsstiene tidligere. Men  nå har dette endret seg for Samira og så ofte hun kan oppsøker hun skogen og legger ut på lengre og lengre turer. Ganske enkelt for å både finne ro og få energi.

Samira, som er ansatt som saksbehandler i Fredrikstad kommune, er også aktiv i Internasjonal kvinnegruppe i Halden og hun oppfordrer spesielt kvinner som har anledning til å være med på fredagsturene med Frivillighetssentralen om å snøre på gode sko og være med ut og gå. I tillegg til fin mosjon, er det så lett å bli kjent med nye mennesker på turene og det er en fin måte å bli kjent med byens historie.

Safia Abdi, som kommer fra Somalia, var også  med for første gang på fredagsturen. Hun syntes opplegget med en tur som hadde et mål var spesielt fint. Å gå på tur, for bare å gå og gå, uten et bestemmelsessted og uten et formål, er ikke så lett å være motivert til, eller forstå.

Men denne sosiale turen til Rødnabbene, med guide og historieforteller på bestemmelsstedet var "midt i blinken" for Safia, som allerede gleder seg til neste tur. Og nå vet hun at til neste tur tar hun med sekk med mat og drikke.

Kari Aabol var enig i at å høre om alle de morsomme historiene fra stedene er ekstra fint og gjør turene spesielle og fine.

Neste tur er til Berby og oppmøte er kl 10.00-<< Tilbake
Nettløsningen er levert av Monsternett.