ALT ER MULIG!

Denne halve juvelen må dere bygge opp igjen, mente Else Rønnevig (bildet) og siktet til bakerovnen i kjelleren. Her fra hennes besøk på Frivillighetssentralen sist torsdag. 17 tilhørere fikk høre hennes foredrag om gamle hus og bakerovner, trend og tradisjoner.

ENGASJERTE TILHØRERE
Alle vinduene på Frivillighetssentralen  var dekket med svart plast i anledning sterk sol ute og lysbildeforedrag inne på en av de virkelig tidlige varme mai-dagene.
"Sprossa", Else Rønnevig fikk forsamlingen med seg gjennom historien om henne selv fra hun startet på 70-tallet med å engasjere seg for å bevare gamle hus.

SJELLØSE VINDUER
Det var på den tiden da eierne begynte å skifte vinduer. Husmorvinduene ble moderne og mange gamle hus ble totalt forvandlet.

TA VARE PÅ DET OPPRINNELIGE
Til dagens trender med å male alt hvitt mente Rønnevig at du fort kan knekke sjelen i et rom ved å male alt lyst og hvitt. Ta vare på det opprinnelige, oppfordret Rønnevig, Sprossa.

REPARASJON ER VIKTIGERE ENN Å FORNYE ALT
Selv har Sprossa renovert og pusset opp flere hus. En gammel sveitserbolig som det tok henne 10 år å sette i stand ble kort etter ferdigstillelsen totalskadet i brann.
Huset var totalskadet, men Rønnevig mente at mye fortsatt kunne brukes igjen og det hjalp å tenke på at - det er alltid noe som er verre.
Ingen ble skadet, det var "bare" et hus og alt kunne gjenskapes.
Med god hjelp fra forsikring og annet ble også huset bygget opp igjen og huser idag en Montessoribarnehage.

FINT MED LINOLJEMALING
Huset i Violgt 14 syntes hun var et flott gammelt hus som fortjente å bli tatt vare på.
For eksempel mente hun at all malingen som flasset opp bare var bra. Den malingen som er brukt her puster ikke. Når store flak ramler av er det bare å skrape og påføre ny bedre maling. Få på plass kjellervinduene og mal huset og det vil skinne som en perle, sa Rønnevig.
Og med bakerovnen på plass i kjelleren vil dere kunne få mange gode år her og i bakerovnen kan dere lage herlige middager, lammelår og mye mer og her kan folk komme og spise og hygge seg. Dette blir flott, fortsatte hun og oppfordret til å slutte å sove, begynn å gjør noe.

BAKEROVNENS VENNER
Med struttende pågangsmot og ny iver ble det besluttet å etablere Bakerovnens Venner. Det offisielle stiftelsesmøte blir etter sommeren, men Thorstein Lundestad ble på møtet valgt til leder av Venneforeningen.
Han ser fram til å få med seg mange bakerovninteresserte til å bygge opp igjen den gamle bakerovnen.

<< Tilbake
Nettløsningen er levert av Monsternett.