KULTURSEMINAR PÅ HUSET

Lars Vik fra Grenland friteteater var i Halden 7.april.

Martin Fredheim Andersen fra Halden Kulturråd var deltaker på seminaret.

Halden Kulturråd inviterte til kulturseminar med Lars Vik fra Grenland friteater som foredragsholder. I tre timer var deltakere fra kultursektoren i Halden samlet til debatt og diskusjon om forholdene i Halden, men også for å la seg begeistre over 3o års virksomhet med Grenland friteater og den årlige internasjonale teaterfestivalen som arrangeres i Porsgrunn.

Samlende og spennende
seminaret ga muligheter til både samtaler og diskusjon og mange kulturhjerter gledet seg over å høre frittalende Lars Vik som hadde meninger om alt fra regionteaterene, som han ikke hadde særlig sans for og innfarten fra E-6 til Halden, som han slett ikke hadde sansen for.
Gjennom det ene industribygget, etter det andre, bensinstasjoner, stygge lagerhaller, æsj,æsj, men heldigvis bedre inne i byen Halden, med flotte bevarte gamle bygninger i både mur og tre.

Slik kan en som ikke kommer fra Halden selv uttale seg, og det gjør noe med oss som "ikke lenger ser" - men plutselig ser vi det igjen og er jo enig med Lars Viks betraktninger om å skulle komme på besøk til Halden. Han er sønn av en arkitekt og en forfatter-mor og kanskje har han ikke den typiske bakgrunnen til en som vokste opp i industribyen Porsgrunn. Men teateret "tok han" og fra han var ung idealist som bare VILLE drive med teater har han vært skuespiller og etablert Grenland friteater, som i dag er et etablert teater med mange faste stillinger og har stor betydning for svært mange i Grenlandområdet.

Men det handlet om Kultur, om hvordan trekke i samme retning, ikke slåss innbyrdes i kulturlivet. Men temperatur skal det være og kunsten, kulturen må stikke seg fram. provosere, pirre og begeistre. Stille spørsmål og være banebrytende, fremtidsrettet.

Halden har alle muligheter for å få til enda mer på kultursiden, mente Lars Vik. Man må bare se mulighetene. Stå på og spille teater, for eksempel "over alt" - i bakken opp mot festningen, bakgårder, ute, inne - ta i bruk, menighetshus, lagerbygninger og kline til. Da blir det bra.

Diskusjonen handlet mye om hva som hadde skjedd før, på åtti, nitti.tallet, var det så mye teatervirksomhet på gang. Hvor ble det av all entusiasmen. hvor ble alle helter av.... som visesangeren synger...

I dag er på samme tid både mange teatergrupper og likevel få produksjoner. MEN, Brygga Musikkteater er etablert. Brage har ikke skolenes oppbacking og har derfor måtte innstille.
Kulturskolen vil legge enda mer til rette.
Juleselskapet lever og mye er vel og bra, men likevel er ikke gløden og stemningen på topp.

Mye handler om diskusjonene rundt bruken av Black Box sparebanksalen, som teatermiljøet tidligere disponerte, som i noen år, var utleid til Blåpsenesemble, før de flyttet inn i Kultursalen på Brygga.

Det pågår i disse, mange diskusjoner om ovennevnte forhold og mye mer og det kommer det helt sikkert mye spennende og konstruktivt ut av. Halden er en spennende kulturby, med mange engasjerte kulturmennesker.

<< Tilbake
Nettløsningen er levert av Monsternett.