HADDE EN IDÈ, MEN BLE LURT AV BOKA

Tove Nilsen fortalte om sitt forfatterskap

Gunn Strandberg (t.v.) fra Bokhandler Andersen er alltid med på forfattermøtene

Tove Nilsen leste fra bøkene sine

Eva Uthus, født på Bøler i Oslo, nå utflyttet til Lysekil i Sverige, hilste på gamle kjente!

Ca 40 tilhørere, Kari Aabol (t.h.) har vært nabo med Tove Nilsen på Bøler!

Tove Nilsen, fortalte til de mange frammøtte på forfatterkvelden, at det hender hun opplever å bli "lurt av boka". Det hendte med hennes siste roman, "Sommeren 2005". Det som startet som en kjærlighetsroman utviklet seg underveis i skriveprosessen til en roman om tre generasjoner.

HOVEDPERSON PÅ 86
I Sommeren 2005  får leseren servert spennet mellom de sinte tenåringene og den nyskilte og forelskede moren i femtiårene.
Men, kvinnen i femtiårene har også en mor på 86 og boken handler også om denne eldre kvinnen, og det ble et portrett av henne.
Tove Nilsen fortalte til den lyttende forsamlingen at hun likte godt å beskrive denne kvinnens livskraft.

EGET LIV
Hun sa også at i hennes bøker er mye tatt fra hennes eget liv, om ikke selvbiografisk, men når det gjaldt den eldre kvinnen i romanen "sommeren 2005" fortalte Tove Nilsen, at hun hadde hyppig spurt sin egen mor og brukt mye av dette.  - "Som om du ikke alltid har gjort det, også i tidligere romaner", som Tove Nilsens mor hadde kommentert. -

STILLE OG SJENERT UTENPÅ
og alt annet innvendig!
Forfatteren fortalte fra sitt liv som forfatter og kom også inn på hvordan det hele startet. Som ungjente fra Bøler i Oslo, hadde hun alltid vært opptatt av ord og å skrive. Ganske tidlig var hun bevisst på at det var forfatter hun ville være, og som 17-åring sendte hun brev til rektor på skolen om at - nå fikk skole være skole, Selv ville hun ut i verden og inn i bøkene.
Forfatterskapet startet altså med at hun sluttet skolen for å begynne å lese det store forfatterne.

Den første kommentaren fra læreren var at "hun måtte ikke slutte, hun kunne få amme i timene"....
Men Tove Nilsen skulle ikke amme, hun skulle lese og skrive.

LYKKEFØLELSE
Som svært ung jente på Bøler, husket hun godt lykkefølelsen hun hadde da hun for første gang kunne lese, hun drev alltid på med ord og ordremser og hadde alltid "en trang" til å dramatisere historier.

VIRKELIGHETSNÆR
De tidligste romanene handlet om unge kvinner, som Tove Nilsen selv. Det var historier hun kunne fortelle og dikte om, fordi hun visste så mye om unge kvinners liv.

OPPVEKSTROMAN
Da Tove Nilsen  hadde vært med en kjæreste hjem til hans barndomssted, der det var vakkert, grønt og høye fjell og han ble med Tove til hennes barndomsrike, drabantbyen Bøler, med mye blokkbebyggelse, ja det nærmeste man kom "skyskrapere" i etterkrigstidens boligbygging, fikk hun oppleve at noen så på oppveksten hennes her som trist. - "Stakkars Tove, som måtte vokse opp her - i en kjedelig blokk" - "For en trist barndom"...........

Det var stikkordene som fikk Tove Nilsen til å skrive de kjente oppvekstromanene, Skyskraperengler og Skyskrapersommer.
Selv har Tove opplevd at disse romanen betyr meget for svært mange.
Tre romaner har det blitt og forfatteren røpet at det skal også komme en nummer fire.

BOK SOM BLIR TIL
Andre eksempler på hvordan ideène og bøkene blir til er Toves egen  opplevde historie om taxituren som var såpass skremmende at hun dro rett hjem og skrev romanen "Kvinner om natten".
Da Tove Nilsen satt i en taxi, med låste dører og ingen mobiltelefon og med en sjåfør, som ikke var hyggelig, pratende og vennlig som de pleier, men taus og mutt og skremmende.. og dessuten valgte en helt annen vei, kjørte ikke til adressen hun hadde oppgitt. Da ble Tove redd og da begynte tankene om romanfiguren som også kunne bli redd etter en slik opplevelse.

BLIR FILM
Nå er nettopp denne romanen i ferd med å bli filmatisert.

BUNKER MED NOTISBØKER
Tove Nilsen ville ikke røpe hva hennes neste roman vil handle om, men hun bekrefter at den vil bli gitt ut i løpet av neste år.
Hun kunne imidlertid fortelle at hun har bunker med notisbøker med notater som "kan" bli til romaner.

34 KVINNER OG 4 MENN
Det var 38 litteraturinteresserte i høyst ulik alder som hygget seg i to timer med Tove Nilsen, som både leste fra den siste boka og fortalte om forfatterskapet sitt. Det var mange spørsmål og flere kunne lett svare på åpningsquizen, der Wenche Erichsen serverte åpningslinjer fra mange av Tove NIlsens bøker.

Forfatteren fikk med musikk og tekst fra grensebyen, innpakket i to CDèr, Henning Kvitnes, "Stemmer i gresset" og Ingmari Dalin "Vâstanvind".Se en tidligere artikkel om Tove Nilsen i vår nyhetsarkiv (27.9.07)

<< Tilbake
Nettløsningen er levert av Monsternett.