TUR SØRHALDEN

Fredagsturen 5.oktober blir ledet av Svein Eliassen. Byens eldste strøk, Sørhalden, eller "Sør på Halden" Her bodde i tidlige tider mest sjøfolk og ifiskere, men innerst i havna hadde skippere og andre mer velstående folk sine hus. Foto: Hans Mebust

FREDRIKSHALD, som navnet på byen var før, var i gamle dager en meget betydelig sjøfartsby. Det var ikke få skippere som bodde i Skippergata.
SØLVgata stammer fra 1767 og er lånt fra København. Øst for Sølvgata ligger en del små pranger med rare navn, Lavendelstredet og Pistolstredet, Springstredet og Pyntestredet.

Hva navnene kommer fra får vi kanskje vite under turen førstkommende fredag.

SØLVgata fortsetter i Gamle Sørhuagen, også et gammelt navn fra siste halvdel av 1700-tallet. Navnet kommer av det gamle ordet "hauge", en fehage, hvor kyra gikk og gresset.

GAMLE Sørhuagen  fortsetter i Eskeviksveien og lenger ut, Eskeviksletta.

Disse navnene knyttes til Eskeviken gård som har en lang historie. Allerede i middelaldren vokste det opp på Eskevikens grunn en tettere bymessig bebyggelse som var den første spire til ladestedet Halden.

Flere betydelige personer fra Haldens historie har bodd på Eskevikens gård. Niels Hansen Meng, admiral Mathias Bjørn, Hans Colbjørnsen og Arild Huitfeldt.

Sør for Eskevikenveien ligger Engevika, vika som skjærer inn i en eng.

Det kan være at det blir nettopp i Engevika, at medbrakt mat og drikke kan nytes.

Møt fram ved Frivilllighetssentralen kl 11.00, fredag 5.oktober.

GOD TUR!!

<< Tilbake
Nettløsningen er levert av Monsternett.